1 november 2014

Snart en Fairphone i min hand

Min gamla trotjänare, den sjuåriga knappmobilen, har börjat krångla sen några veckor. Det är dags att låta den somna in och skickas vidare.

Så här pigg är den inte längre ...

Jag slängde ut frågan på Facebook om vad jag borde köpa i stället. De flesta tipsade om de vanliga monstren. Men så nämnde någon rättvisemärkt och jag mindes plötsligt att jag lovat mig själv - här på bloggen, till och med? - att köpa en "snäll" mobil.

Letade fram Fairphone, läste några recensioner av den och kollade igenom fakta. Den skiljer sig inte nämnvärt från alla andra, rent funktionsmässigt och den kostar ungefär lika mycket som de flesta. Skillnaden är att de tydligt redovisar vart pengarna går och är måna om att tillverka den så rättvist och miljövänligt som möjligt (konfliktfria mineraler etc). Dessutom går en del av pengarna till ett projekt för återvinning av gamla mobiler i Ghana.

Det var inte mycket att snacka om. Tjugo minuter senare var det klart.


Efteråt kände jag nästan eufori. Dansade runt i vardagsrummet en stund. Tänk vad lite hållbarhetstänk kan göra för en fredagkväll.

Nu är det bara att vänta. I ett antal veckor.

5 kommentarer:

 1. Härligt! ska genast kika på detta då jag behöver höra vad folk säger när de ringer till mig.

  SvaraRadera
 2. Recensera den gärna när du använt den en tid! Jag står också inför valet för en ny smarttelefon, har lite tittat på fairphonen, fast den fick sämst poäng i ett test som en konsumenttidning gjort..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst en del recensioner, både utländska och svenska, recensioner och den verkar ha sina pros and cons. Den är långt ifrån helt fair än. Men för mig räcker det långt med att de använder konfliktfria mineraler och är transparenta. Plus att både laddare och lurar inte följer med och att batteriet är lätt att byta själv. Plus att den inte är förladdad med en massa onödiga Google/Apple-appar som en kanske inte vill ha. Och att de sponsrar återvinningsprojektet i Ghana.

   Men jag lovar att recensera när jag har fått den och haft den ett tag!

   Radera
 3. Jag vill också veta om det är så bra som det låter! Ska byta mobil till våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rapporterar! Det ska tydligen komma en version 2 till våren, så du ligger bra till, tror jag :) För mig var det mer akut.

   Radera