8 mars 2013

Släng inte det du kan ge bort

I dag hoppade jag in som producent för programmet Äntligen Fredag i P4 Västernorrland där programpunkten Sök & Finn körs varje fredag. Den här fredagen söktes - och fanns - en kilt, en dragspelslåda/väska, en femarmad kandelaber, en blompiedestal med guldben och marmorskiva, en moped Piaggio Ciao, brädspelet Manhattan och ett par pjäxor till gamla råttfällebindningar.

Det enda vi inte lyckades få in från någon lyssnare var en reservdel till en X-Wing fighter i plast från Star Wars (eller Stjärnornas krig, som filmerna hette när jag var liten). En av mina kollegor berättade då att hen hade kasserat sin X-Wing fighter från 80-talet för kanske ett år sen.

Tänker på hur en del människor resonerar när de ska rensa, röja, städa undan, förnya. Sånt de tror att de kan få bra betalt för säljer många på till exempel Blocket eller Tradera. En del skänker bort saker till välgörenhetsorganisationer. En del ringer till Sök & Finn.

Resten slänger.

Det kanske inte ens källsorteras. Det slängs. Kasseras, för att aldrig mer komma till nytta/nöje.
- Jamen den här är det ju ingen som vill använda längre. Den är ju trasig!
Förvisso. Men den kanske går att laga. För en person som inte har råd att köpa en brödrost/cykel/paraply är det kanske värt att ta emot en, för att eventuellt kunna fixa till den.
- Sånt här är det ju ingen som köper. Det är ju helt ute med spetsiga skor nu!
Kanske det. Men det finns alltid folk som vill gå sin egen väg och inte klä sig efter de olika trender som kommer och går. Dessutom är ofta det hippaste just det man tror är mest ute.
- Den här gamla läskbacken är det bara att slänga. Det är ju fel storlek på den. Och ingen köper dricka i backar nuförtiden!
Kanske inte, men en gammal läskback kan användas till mycket annat. Och det finns folk som köper läsk i backar, jag lovar.

Om du inte vill/kan skänka det du vill bli av med till en organisation, ge i stället till en släkting, en kompis, en skola, ett äldreboende, en fritidsgård eller ett konstnärskollektiv. Som före detta bildlärare vet jag faktiskt exakt hur lycklig man blir över till exempel en låda med uttjänta veckotidningar, trassligt garn, skumgummibitar, färgprovlappar, rostiga muttrar, överblivna kabelstumpar och annat skrot som ingen tror är värt något.

Det är det. Det är värt mycket.

Släng inte det du kan skänka till någon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar