7 juni 2013

Rabarber och vaniljvisp räddade

Häromdagen hittade jag ett paket med vaniljvisp i kylskåpet. Hm, datumet hade gått ut, men jag öppnade och smakade - mums!


Stängde igen paketet och ställde tillbaka i kylen. Tänkte att jag skulle kunna göra paj på ett knippe rabarber vi fick av en kollega för en vecka sen. Det passar ju bra till vaniljvisp.

I kväll hände det. Gjorde smulpaj med rabarber för första gången i mitt liv. Superenkelt och dundersmaskigt. Och väldigt fin känsla att kunna ta vara på överblivna rabarber från kollegans trädgård. Rädda dem från papperskorg eller förmultning.

Serverade förstås vaniljvispen till. Hur gott som helst!


Nå, vad har det med onytt att göra? Jo, så här ...


Vad är det frågan om??! Hur kan en produkt som gick ut för nästan två år sen vara fullt ätbar, och god? Otäckt. Men jag är nöjd över att jag inte slängde den innan jag smakade på den. Nu räddades även den från soporna. Kommer att tänka på en man jag pratade med på Livsmedelsverket i radion. Han sa att de flesta livsmedel som förvaras i kylskåp håller sig - framför allt i oöppnade förpackning - långt mycket längre än bäst-före-datum. "Efter bäst-före-datum blir de bara gradvis sämre. De blir inte dåliga över en natt."

Kom ihåg det. Smaka och lukta innan du slänger maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar