28 maj 2013

Shoppingfynd 5

I helgen hade hans kusin loppis i trädgården. Två grannar hade gått ihop och väldigt organiserat ställt ut allt de ville bli av med på gården. Vad som i USA brukar kallas "garage sale". Jag och han passade på att slå två flugor i en smäll: hälsa på släktingar med fika och kanske fynda något. Det var mycket barnkläder och leksaker, men visst lyckades vi!




Med solsken i blick kom vi hem med detta:
1 blommig klänning (i min favoritmodell!) - 40 kr
1 svart långkofta (som jag letat länge) - 20 kr
1 korg att ha sygrejer i (som jag tänker klä med något tyg inuti) - 20 kr
1 presso-mojäng ... (att brygga kaffe i, alltså) - 40 kr
1 påse med fina bondgårdsleksaksdjur i plast (att göra smycken av, leka med eller bara ställa i små formationer på någon hylla ...) - 20 kr
1 packtejphållare (eller vad det heter) - 50 kr
2 väggfasta förvaringstavlor i metall med hål i och tillhörande magneter + små hållare man hängde upp (ej med på bild) - 50 kr
2 fantastiskt fina grytlappar i neonrosa, knallorange och vitt (ej med på bild) - 40 kr

Dessutom var det väldigt trevligt att få en pratstund på farstukvisten med hans kusiner och kusinbarn. Ännu ett bevis för devisen "Flygande fågel får något, sittande ingenting".

26 maj 2013

Gör din egen flamingo

Rätt svar på era gissningar var: det blev en virkad flamingo som återvunnen present till de som ordnade roséprovningen!

Eftersom jag inte hade något mönster och det var första gången jag gjorde det här, så kan jag inte ge så tydliga instruktioner, men jag ska göra mitt bästa. Det blev lite som en slarvigare variant av en amigurumi (förklaring hittar du även här). Totalt tog det mig kanske fyra-fem timmar att få den här klar.


Onytts virkade flamingo-på-en-höft

Jag använde lite olika restgarner från alla påsar jag fyndat på loppis. Använde virknål med storlek 6 och dubbelt garn. På det sättet kunde jag fasa in och fasa ut med en hyfsat mjuk övergång när ett garn tog slut. Körde på rosa rakt av, utom i näbb och ben.

Flamingon virkas i princip i ett enda stycke. Båda benen virkas för sig och sys fast.

Okej, det är så där de ser ut ...

Jag började med att virka en slags påse:
Virka 4 luftmaskor. Bind ihop dem med en smygmaska.

Virka 1 fast maska i första maskan, sen 2 fasta maskor i nästa maska och fortsätt så runt (alltså varannan 1, varannan 2 maskor) ca 4 varv, eller så stor som du vill att grunden, dvs "stjärten" ska bli.

När du är nöjd börjar du virka varv med 1 maska i varje maska (alltså vanlig virkning). Då böjer sig den runda plattan så småningom automatiskt till en slags korgform eller "pung".

Än så länge ihålig, men snart full av vadd.
Klippte remsor för lättare hantering vid stoppning.

När du fått fram en lagom lång kropp minskar du relativt snabbt maskorna. Jag tror jag minskade med 4 maskor på första varvet, sen 6, sen 8. (Jag rev upp och gjorde om ganska många gånger, så jag minns inte exakt.)

Fyll kroppen med valfri stoppning. Jag använde en slags syntetvadd från ett begagnat täcke jag köpte på Myrorna. (Som jag tidigare använt till att fästa cykellyktan med...). Stoppa tills du tycker att du har en lagom stinn kropp.

Jag lät vadden sticka ut som en tunga och virkade halsen runt den.

Sen börjar det pillriga jobbet. Att virka den lååånga flamingohalsen. Jag virkade fasta maskor runt, runt, runt. Fyllde halsen i början, men inte i slutet, för att få styrsel i botten, men flexibilitet längre upp.

Lååång hals.

När du fått en lagom lång hals fortsätter du att virka runt, runt, men när du ska börja med huvudet ökar du ca 3 maskor vid mitten på "halsen/hakan" och minskar ca 1-2 maskor i "nacken" första varvet, för att få till den karaktäristiska lutningen. 

Nästa varv ökar du någon/några maskor till längst fram i hakan, men virkar som vanligt i nacken. Fortsätt så tills du fått en lagom vidd på huvudbasen.

En nacke. Och kanske framför allt en haka ...

(Vid det här laget började jag bli trött i huvudet och glömde dokumentera ...) Fortsätt att virka runt, runt några varv.

Virka sen bara knappt ett halvt varv fram tills du kommer till ena sidan av "nacken".

Där vikar du raka varv fram och tillbaka över "nacken", ca 3-4 varv för att få höjd i huvudet.

Krångligaste delen av flamingon, helt klart.

Här började problemen ... Jag rev upp den här delen flera gånger och gjorde om. (Tror att bilden här ovan inte riktigt stämmer med hur det blev till slut.) Men principen är att man återgår till att virka runt, runt, så att "pannan" virkas ihop med "ansiktet". Där är ju flamingor ljusare, så jag försökte mig på att virka in lite vitt garn tvärsöver. Gick sådär ... (Här var det en ny dag och jag var stressad inför att komma iväg till festen/provningen.)

Börja sen med det rosa garnet igen. Virka runt, runt igen, så att du får som en korv/rör ned från "pannan".

Så småningom minskar du någon maska varje varv, tills du har önskad vidd inför starten på själva näbben. Här tror jag att jag försökte mig på samma trick som vid nacken, men minns inte åt vilket håll eller hur många maskor jag ökade respektive minskade för att få rätt krökning på näbben.

Den här versionen av huvud rev jag upp och gjorde om ...

Nästan färdig näbb.
Flamingor har svarta näbbspetsar. Där försökte jag alltså också göra det där tricket med att minska respektive öka för att få till kröken. Det lyckades till slut, men jag kan tyvärr inte tala om exakt hur jag gjorde. 

Avsluta med att liksom virka ihop "näbbryggen" (näbbens ovansida) med smygmaskor, vilket ger en avsmalnande spets på den. (Jag var som sagt väldigt stressad när jag gjorde de sista delarna.)

Fäst alla lösa trådar. 

Sy fast knappar som ögon. 

Vill du (som jag hade tänkt, men inte hann göra), kan du med fördel sy fast någon form av tyll eller så som vingar på sidorna.


Benen virkas som en lång korv. Lägg upp 40 lösa maskor.

Virka 4 eller 5 varv fram och tillbaka.

Vik ihop långsidorna mot varandra och virka ihop med smygmaskor.

När du virkat 4-5 smygmaskor, börja trycka in stoppningen allteftersom.

När benet är ihopvirkat, virka fasta maskor tvärs över och öka i varannan maska i ca 4 varv, för att få till en slags fot.

Fäst tråden.

Färdig och upphängd på hedersplats på balkongen hos värdparet!

Den här flamingon kan inte stå, men funkar bra som mjukisdjur i soffan eller som väggdekoration.

24 maj 2013

Plan för återvunnen present

Ska på roséprovning med flamingotema (!) i morgon kväll, vilket jag ser fram emot storligen. Förutom något att äta, tänkte jag bidra med en Onytt-present. Avslöjar vad det blir, efter i morgon ...

22 maj 2013

Tablettförvirring - lösningen

Förstår att ni varit oroliga, men jag kan lugna er med att jag nu inte längre behöver en dosett, eftersom jag äter färre piller nu.

Typ två om dagen.  Dem tar jag på morgonen, i samband med frukost. Båda två samtidigt.

Det ska jag nog mitt huvud klara att hålla reda på alldeles själv.

21 maj 2013

Superväskans nära förestående död

Jag har många väskor. Många. Men det är i princip bara en jag använder. Typ jämt.

Jag köpte den för minst tio år sen på Ikeas barnavdelning. En slags korg som fanns i grönt och orangerött. Jag köpte två, en av varje, för att det var "bra att ha" och för att de var så billiga. (Det här var på den tiden jag hade ett väsensskilt shoppingmönster jämfört med nu ...) De förpassades förstås långt in i min garderob, där de levde ett undanskymt liv, i väntan på rätt tillfälle, rätt feeling.

Efter en tid kände jag att det inte riktigt var försvarbart att ha två väskor av samma sort och varken använda den ena eller den andra. Jag beslutade mig för att ge bort den rödaktiga. Den gröna fick vara kvar.

Så en dag, efter en period med spända axlar och ont i ryggen, fick jag rådet av en sjukgymnast att sluta med axelremsväska och i stället bära antingen ryggsäck eller en väska att hålla i handen. Jag tänkte att det var värt att prova, tog fram den gröna väskan och använde den i några dagar.

Bingo!

Ingen ryggont, aldrig huvudvärk, mindre spända axlar! Den blev därmed min absoluta favorit. Jag har den som handväska varje dag till jobbet, till att packa matvaror i, som picknick-korg, som handbagage på resan osv. Jag älskar att den kan stå själv, att den lätt slukar både vinflaska, baguette och ost, eller både träningsskor och -kläder, trots att den ser ganska nätt ut. Dessutom är det underbart att den är tålig mot smuts i och med att den är i plast.

Jag har länge bävat inför dagen då jag blir tvungen att kassera den. Då den går sönder och inte kan lagas.

Nu är den dagen nära.

Favoritväskan, min gröna korg.

Hur ska jag lösa detta? Jag har i och för sig en del tygpåsar som är ganska coola, men de kan aldrig mäta sig i funktionalitet med den här!

Varför gav jag bort den röda? ...

19 maj 2013

Syndat 1

Hemma igen. Har effektivt kopplat bort jobbet i en vecka och bara tagit det lugnt. Tyvärr verkar jag omedvetet även ha kopplat bort #onytt2013 för några ögonblick. Närmare bestämt i torsdags eftermiddag.

Vi behövde posta nycklar från Åbo till Jakobstad, så jag gick in på någon slags Pressbyrån-aktig kiosk och köpte: två frimärken och ett paket med fem vita C5-kuvert.

Nya.



Jag hade inte en tanke på att denna handling stred mot reglerna i mitt projekt och klistrade glatt igen kuvert, satte på frimärken och la det hela på lådan. 

Insåg inte mitt misstag förrän i går!

Diskuterade detta med min man och min bror i förmiddags. De var båda överens om att frimärkena kunde godkännas, eftersom de mer var ett bevis på en tjänst, ungefär som en biljett till en föreställning eller så. Kuverten däremot ... Ajaj! Och jag som hade klarat mig så bra i nästan ett halvår. Hur ska jag nu kompensera detta? En donation till någon miljöorganisation kanske skulle vara på sin plats. Hur stor summa borde jag sätta som "bot-och-bättrings-avgift"?

(Är dock stolt över att siffran i rubriken än så länge bara är en etta. Hoppas det förblir så ...)


Uppdatering 20.47: Alldeles nyss tog jag helt reflexmässigt en ruta toalettpapper och använde efter toabesöket! Jag har verkligen varit bortrest för länge och tappat fokus. Det här är ju pinsamt! Lägger till kompensation (med råge) för en ruta toapapper och sätter mig i skamvrån. Har uppdaterat sidan med förklaringar etc med en punkt om det här med kompensation för misstag.

16 maj 2013

Shoppingfynd 4


När körstrumpbyxorna började spricka i grenen under våra konserter i början av maj, insåg jag att de var de enda naturfärgade nylonstrumpor jag ägde. Jag köpte dem på typ Pressbyrån för några år sen och de har hållit oväntat länge. Men nu börjar det spricka både här och där och jag bävar inför dagen då jag måste kassera dem (efter att ha lagat dem så många gånger det går, förstås!).

Men än en gång visar sig begagnatmarknaden vara en riktig guldgruva. 




De här hittade jag på Finlands motsvarighet till Myrorna:
1 par turkosa nylonstrumpor - 1 euro.
3 par ljust naturfärgade nylonstrumpor - 3 euro.
1 par svarta tights - 1 euro

Dessutom köpte jag följande, på lite olika andra second hand-ställen:
2 kjolar - 6 euro
1 svart baddräkt - 1 euro
1 par svarta hur-hårda-som-helst promenadskor - 9 euro
1 kornblå sweatshirt - 6 euro
1 joggingjacka - 8 euro

Väl hemma upptäckte jag dock att de turkosa nylonstrumporna var prickiga och hade en "snajdig" zigzag-söm bak. Note to self: kolla alltid i förpackningen innan du köper! Men de naturfärgade var toppen.

De kommande körturnéerna är räddade.

13 maj 2013

Problem - glömde hårprodukten hemma

Jag har semester och är utomlands.

Insåg när vi satt på tåget att jag glömt min hårvax hemma ... Får inte köpa nytt. Panik. Min frisyr är superkort på sidorna och lite längre på huvudet (snart 17-åriga brorsonen kallar det "side cut"), så det krävs en del produkter för att det ska stå uppåt på det sätt jag vill på skallen. Läggningsgelé och hårsprej räcker inte, upptäckte jag i går.

Har sökt på nätet, och linfröavkok verkar vara grejen, men jag har inte testat än. Prövade dock salt och vatten, som jag i desperation gned mot händerna och sen i håret. Resultatet? Fullt med saltkorn i hårbotten och intrycket av att jag plötsligt producerat ohemula mängder mjäll.

Men jag ger inte upp. Vill dock hitta några fler alternativ innan jag utsätter mitt hår för linfrögelé ...

Kanske slutar det här året med att jag rakar av stråna i stället. Är ju i alla fall en hållbar, praktisk och billig lösning.


Lite dålig tillgång till nätaktivitet i och med att jag är på bortaplan, alltså, men något inlägg till ska det nog kunna bli innan veckan är över.

9 maj 2013

Problem - tablettförvirring

"Tog jag D-vitamin i morse?" frågar jag honom.

Han ser på mig och säger att han inte vet. Nej, och varför skulle han veta det? Det var bara en dum fråga som jag ställde medan jag febrilt för mitt inre försökte rekonstruera morgonens händelseförlopp:

Klev upp. Gick på toa. (Tog vitamin?) ... Dukade fram frukostkoppar. Pratade med honom. Tog ut pepparrotsvisp ur kylen. Hällde upp te, åt frukost. Småpratade. (Tog vitamin?) ... Tänkte på framtiden. Borstade tänderna. (Tog vitamin?) ...

Insåg att jag äter så mycket vitaminer, tillskott och mediciner nu, så jag är i mer eller mindre akut behov av en dosett. En med må, ti, on, to, fr, lö, sö på. Gärna med tre fack för varje dag.

Jag får väl ta en runda på mina vanliga begagnat-ställen och hålla tummarna för att något efterlevande barn till bortgången äldre dam/herre har tänkt på att lämna till återbruk. Kan i och för sig bli fin fredagsshopping, om det lyckas.

Eller så får jag börja föra bok över mina tabletter. Eller skaffa bättre närminne.

Japp. Varsågod, dagens tantinlägg.

8 maj 2013

Små steg kan göra stor nytta

I dag fyllde jag i en enkät om miljö och energianvändning. Fick frågan om vad i mina vanor, rutiner och konsumtion jag skulle kunna förbättra i miljöhänseende. Man skulle kanske kunna tycka att det liksom räcker med det här projektet, men jag funderade bara några sekunder och kom på alla de här grejerna:

  • Inte använda så mycket varmvatten (disk, tandborstning, dusch, handtvätt).
  • Baka mer själv (bröd).
  • Odla mer eget (grönsaker, frön, kryddor).
  • Kompostera (försöka få bostadsrättsföreningen att skaffa brun tunna).
  • Minska på elanvändningen (inte slentrian-ladda mobilen, inte glömma att stänga av datorn, ta trapporna i stället för hissen oftare).

Det finns alltid mer att göra, åtgärda. Ibland kan man också tillåta sig att tycka att det man gör är "good enough". Men om varje människa åtgärdade en liten grej, skulle det göra stor skillnad.

En enda liten detalj.

Typ stänga av tv:n på knappen i stället för på fjärren (stand-by-läge). Eller inte stå med bilen på tomgång. Eller köpa ekologiskt oftare.

Eller äta vegetariskt en dag i veckan ... 

7 maj 2013

Snäll skoputs med bananskal

Jag läste någonstans att man kan putsa mörka skor med insidan på ett bananskal. I går tänkte jag att jag skulle testa själv på mina höst/vårkängor som snart (hoppas jag) får åka ner i förrådet i några månader.

Det funkar! Vet inte varför just bananskal är så bra, men det fungerar definitivt.


Gör så här:
Skala en god (helst ekologisk/fair trade) banan. Ät den med glädje!
Ta skalets insida och gnid mot skinnet på hela skon. En "flärp" räckte till båda mina skor. Det gör inget om det geggar ordentligt. Putsa med en trasa, gammal nylonstrumpa eller skoborste.

Doftar ingenting, färgar inte av sig på händerna, lätt att tvätta bort, låter skalet få ett andra liv, blir nästan som impregnering. Finfina skor blir resultatet. En win/win-situation alltså.

Obs! Detta funkar som sagt på mörka skinnskor, inte ljusa. (Gissar att banangeggan mörknar och därmed kan missfärga ljusa skor i längden.)

6 maj 2013

Tips för snygga naglar

Måste tipsa om Morotslivs inlägg om naglar och nagellack.

Jag älskar att måla naglarna och gärna i skojiga, knalliga, kraftiga färger. Det har länge varit mitt tecken på ledighet eller fest. Genom åren har jag blivit mer och mer medveten om hur giftigt det är och att det inte kan vara särskilt nyttigt för någonting alls, faktiskt. Ändå fortsätter jag. Det är ju så glammigt!

Jag har säkert tio olika lack som står i badrumsskåpet. De flesta ganska gamla, eftersom jag glatt handlat nya fina färger, men sällan använder upp dem. I inlägget har Morotsliv samlat tips på både helt naturliga nagelfärger och mer miljövänliga nagellack. Tack! (Själv får jag ju inte köpa något av det hon rekommenderar, men jag sparar tipsen till framtiden. Jag tänker inte sluta tänka på miljön bara för att projektet är slut!)

Funderar på att experimentera själv med ingredienser jag kan hitta i badrumsskåp, ateljé och kylskåp ... Återkommer självklart med mina tips om det blir något vettigt av det hela.

Är kompledig nu på eftermiddagen. Solen skiner och det är varmare än någon dag hittills den här våren. Tror jag ska sätta mig på balkongen och pyssla om naglarna ...


5 maj 2013

I papperstidningen

I går morse låg den på hallgolvet, artikeln som Sundsvalls Tidning var här och gjorde för nästan två månader sen.


Reportaget var i deras bilaga Hem & Fritid, som inte finns på nätet, så tyvärr kan jag inte länka till den. Vissa saker är fortfarande förbehållet papperstidningen ...

Konstaterar även att en bild fastnar snabbare och hårdare i hjärnan än en text: När jag kom till Caprice-repet på förmiddagen kommenterade och skämtade var och varannan människa om mina trasiga strumpor. Bara.

Hoppas innerligt att de även blev lite inspirerade att tänka över sina egna konsumtionsvanor.

3 maj 2013

Gjort egen läppbalsam

Japp, i kväll efter övningen snodde man ihop ett eget läppbalsam då!

Efter att ha dammsugit nätet på olika recept på cerat, läppglans, läppbalsam igår tyckte jag mig ha tillräckligt med kunskap för att hitta på ett eget. Eftersom jag inte får köpa bivax (som bland annat används för att få en fast konsistens) skippade jag helt enkelt det och körde med bara olja och honung. Nu har jag testat det: funkar finfint!

Har inte kommit på något coolt namn, så ....

Karins superläppbalsam
Ingredienser: 
1,5 tsk kokosolja (kallpressad)
0,5 tsk honung (vanlig ogenomskinlig)
1 droppe eterisk olja för doften. Jag valde citronmynta.
(Ev. någon liten puff med överbliven ögonskugga/rouge/glitter eller annat, om man vill ha färg eller skimmer.)
Liten behållare eller burk.

Uppdatering 6 maj: Den eteriska oljan tränger fram kraftigare i både doft och smak (!) efter någon dag. Därför kommer jag att undvika den nästa gång, eftersom just eteriska oljor är väldigt starka. Kanske snarare använda 1 droppe till den tiodubbla satsen, för att undvika att få den på tungan. Dessutom bör nog kokosoljan snarare vara minst 2 tsk mot en knapp 0,5 honung.

Gör så här:
Rör ihop allt i en liten skål eller ett glas. Konsistensen kommer att bli lite som sockerkakssmet. Ös upp i en liten behållare. Jag diskade ur en liten plastburk med något uttorkat varuprov jag fått från Bodyshop. Fick plats med ganska precis allt i den.

Lätt som en plätt!

Sitter hur länge som helst och mina läppar är inte längre nariga! Kommer nog att förfina det här receptet framöver, men känner att jag redan nu har träffat rätt.

Ihoprört och färdigt.


Paketerat och kylt.

Eftersom kokosolja smälter väldigt lätt i värme har jag ställt in läppbalsamet i kylen nu när jag inte använder det. På det sättet blir det lättare att hantera. Inte bra att ha i fickan, alltså ...

Ett annat bra tips om du har torra läppar är att smörja dem med olivolja på kvällen. Det hjälpte i alla fall mig en bit på vägen. Olivolja kan säkert användas tillsammans med kokosoljan om man vill variera receptet eller är allergisk eller så.

2 maj 2013

Eget läppcerat på gång

Mina läppar har plötslig blivit så torra. Har ingen aning om vad det beror på, men de behöver smörjas stup i kvarten och min sköna feta kräm är ju slut sen länge. Ingen av de där ansiktskrämerna jag ärvt verkar fungera lika bra.

I brist på annat använder jag nu en övervintrad läppbalsam jag hittade i badrumsskåpet. Den är säkert flera år gammal och luktar väl inte så himla fräscht, men jag vill inte slänga den innan den är slut.

Alltså använder jag upp den i desperation.

Nu letar jag recept på egentillverkat läppcerat på nätet. Det borde ju inte vara så svårt att tillverka ...
Bivax verkar vara en viktig ingrediens. Det kan jag förstås inte köpa. Honung är också populärt, vilket gläder mig.

Man borde ju kunna ersätta bivax med något som kan räknas som "mat" ...

Återkommer.

1 maj 2013

Onytt vårligt firande

En söndag mitt i veckan! Otroligt skönt. Har nu firat både svärmors och svågerbarns födelsedagar utan att köpa nyproducerat!

Grattis svärmor:
Mer eller mindre lokalproducerad svagdricka, fikonmarmelad, tunnbröd och ost från Smakrummet.

Grattis svågersonen:
Två biljetter till Caprice, inklusive sällskap av hans farbror.

Dessutom lyckades jag fylla på mitt badrumsskåp i eftermiddags. Återigen var det mamma som ville bli av med något. Den här gången en nattkräm hon inte tyckte passade henne. Tack, tack, sa jag och tog emot.

Fortsätter det så här, tror jag det kommer att dröja länge innan jag ställs inför utmaningen att tillverka egen kräm ...

Glad vår!