1 december 2013

Gör din egen hårinpackning mot mjäll

Som jag skrivit tidigare så läste jag någonstans att äppelcidervinäger ska vara bra mot mjäll. Häromdagen hittade jag tips på en "hairmask" (antar att det betyder inpackning) som jag faktiskt skulle kunna tillverka på stört. Den består nämligen av kokosolja, honung och just äppelcidervinäger. Även kokosolja och honung sägs ju, som sagt, ha välgörande effekt på det mesta.

Den senaste tiden har det verkat som om jag har fått mjäll. I dag tyckte jag att det var dags att testa ... Receptet kommer från Mad in Crafts och jag har översatt det.

Ingredienser:
2 delar kokosolja kallpressad (ekologisk)
2 delar honung
1 del äppelcidervinäger

Jag använde matsked som mått. Hälften av det räckte till hela mitt hår och blev över. Dock har jag ju knappt något hår att snacka om, så det krävs antagligen större mängd om du har långt hår.


Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna och smält i mikrougn (eller långsamt på spisen). Rör om lite då och då under smältningen. När det svalnat en aning, rör igen. Jag skulle rekommendera att låta det svalna - och därmed tjockna - ganska ordentligt för att lättare kunna hantera det. Se bara till att röra om så det inte skär sig. Smörj in håret från rot till topp. Låt sitta i ca 30 minuter.

Jag satte en tunn plastpåse över alltihop, som man brukar göra när man färgar håret etc. Det kan ändå vara bra att ha hushållspapper till hands, för att torka bort sånt som rinner ner i nacken etc.

Tvätta ur.

Jag blev lite röd i pannan efteråt, vilket i och för sig försvann efter en stund, så det var nog inte så farligt.
Efteråt häller du det som blivit över av inpackningen i en burk och sparar. Jag ställde den i kallskafferiet. Ingredienserna kommer att skikta sig i lager efter ett tag, så du behöver smälta den och röra om inför varje användning.

Jag antar att den här behöver användas några gånger innan den eventuella effekten märks. Får väl återkomma med en rapport innan nyår.

2 kommentarer:

  1. Funkade det, har också fått mjäll och vill gärna få bort det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Underbara saker! Jag tror att jag använde det en gång till, så effekten var väl inte så slående. Men jag tycker att du ska testa. En del kurer funkar på vissa personer men inte på andra. Och har du mer tålamod än mig går det säkert bättre :)

      Radera