Så hittade jag den här sköna raw food-kakan hos Morotsliv. Blev inspirerad (hade jag inte blivit för ett halvår sen). Köpte en massa "konstiga" pulver och gick hem för att baka. Jag anpassade receptet en del efter vad som fanns hemma och vad jag gillade. Gudomligt god blev den!
Raw kladdkaka à la Karin (grundrecept från Morotsliv)
Ingredienser till botten:
4 dl blandade mixade nötter (Blev mycket hasselnötter och mandel, men även lite solroskärnor)
3 dl mixade torkade aprikoser
0,5 tsk salt
1 msk macapulver
2 msk rått kakaopulver
2 msk agavenektar (agave syrup)
Gör botten så här:
Blötlägg aprikoserna några timmar innan och mixa dem sen i en skål till en slags gegga. Mixa nötterna i en matberedare eller hacka och mortla dem.
Blanda, blanda ... |
Tjock och mumsig botten. |
Ingredienser till fyllning:
4 bananer
2 dl smält ekologisk kokosolja (kallpressad)
1 klick ekologisk kokosolja (kallpressad) i fast form
0,5 dl rått kakaopulver
2,5 msk carobpulver
1 dl kokossocker
0,5 msk macapulver
0,5 msk lucumapulver
1 nypa mortlade chiliflingor eller chilipulver
1 tsk salt
(Nästa gång kommer jag nog att pröva med att ersätta den fasta klicken kokosolja med mandelsmör eller något liknande. Och byta ut en av bananerna mot mer kokosolja. Testa dig fram!)
Gör fyllningen så här:
Mixa bananerna så att de blir en lös smet. Smält kokosoljan (på låg värme, går väldigt fort) och blanda ner i banansmeten. Tillsätt sen alla ingredienser en efter en och rör ihop. Det blir ungefär som en sockerkakssmet i konsistensen. Häll i smeten i formen.
Redo att ställas in i frysen! |
Hur god som helst! (som sagt)
Höll sen i flera dagar i kylskåpet och var lika god varje gång. Utan vanligt socker eller konstiga sötningsmedel. Utan mjöl. Utan mjölk. Utan att ha hettats upp. Och när jag googlade runt på ingredienserna så var ju i princip alla bara nyttiga! Sånt gläder en sweet tooth som undertecknad.
Och i går var jag på återbesök hos företagshälsan - prima värden! Blodvärdet hade gått upp, blodsockret ner. Tror jag ska baka en till kaka nu till helgen ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.